EREGALERIJ DANKRAAM TILBURG: TWINTIG CORONAHELDEN IN TWINTIGTWINTIG

Van verpleegkundige tot muzikant, van supermarktmedewerker tot uitvaartbegeleider. Ontmoet in deze eregalerij twintig mensen die tijdens de eerste coronagolf in 2020 bijzondere dingen deden! Op 27 februari geven we hen in het Paleis van Tilburg een speciaal ontworpen dankpaneeltje.

 

Natuurlijk, honderden stadgenoten deden hun best in deze lastige tijd. Duizenden Tilburgers keken extra om naar elkaar. Hoe hebben we daaruit twintig mensen kunnen kiezen? De voordracht werd niet - zoals in de jaren ’50 -  verzorgd door een speciale commissie van notabelen. We vroegen de stád om mensen voor te dragen. We zijn blij met de uiteindelijke diversiteit die deze bottom up aanpak heeft opgeleverd. Het betreft mensen van zowel de werkvloer als uit hogere echelons. Bij de acceptatie van hun nominatie benadrukten zij vaak dat ze het paneeltje graag willen aannemen als vertegenwoordiger van een grotere groep collega’s of vrijwilligers.

 

We hadden oorspronkelijk 12 december 2020 gepland voor een slotbijeenkomst in het Paleis van Tilburg. Een – vanwege corona - beknopt maar bijzonder programma voor onze coronahelden was klaar: met muziek, theater en uiteraard de officiële uitreiking in het bijzijn van een vertegenwoordiger van B&W. Het leek ons goed om juist in deze maand als stad terug te kijken op die bevreemdende periode waarin COVID-19 ons allemaal overviel. Om elkaar juist nu te motiveren om ook tijdens deze tweede golf aandacht voor elkaar te houden. Helaas kon deze bijeenkomst vanwege aangescherpte coronamaatregelen niet doorgaan.

 

We zijn in overleg met de gemeente over een nieuwe datum om de slotbijeenkomst alsnog feestelijk vorm te geven. Onze ogen zijn gericht op zaterdag 27 februari, één jaar na de persconferentie in het Paleis over de eerste coronapatiënt in Nederland.

DE TWINTIG CORONAHELDEN IN TWINTIGTWINTIG

Hieronder de oproep van april 2020 voor het meebouwen aan het Dankraam van Tilburg

In deze lastige tijden reiken veel Tilburgers elkaar de hand. We organiseren acties om verpleegkundigen of vakkenvullers te bedanken, we zetten beren op de vensterbank of maken muziek bij een verzorgingshuis. Op allerlei manieren steken we elkaar zo een welgemeend hart onder de riem.

Wij vroegen alle inwoners deze acties te laten zien op deze website. Er kwamen vele foto’s, filmpjes, gedichten en tekeningen binnen als uiting om dank uit te spreken of elkaar moed in te spreken.

Vanaf 18 april tot begin juni bouwden we zo met elkaar aan het Dankraam van Tilburg, een blijvende herinnering aan deze moeilijke periode.

De termijn om in te zenden is inmiddels voorbij. Alle inzendingen bekijk je op deze site.

We gaan nu aan de slag om van alle stukjes een groot virtueel glas-in-loodraam te maken. Dit is binnenkort te zien op onze website én op een groot doek in het centrum van de stad. En net als bij de vorige epidemie ontvangen vertegenwoordigers van cruciale beroepen later dit jaar een speciaal paneeltje dat is gebaseerd op dat raam.

Inspiratie uit '51

Dankraam Tilburg is geïnspireerd op een bijzonder gebrandschilderd glas-in-loodraam. Dit kunstwerk hangt sinds de jaren ’50 in het paleis. Het herinnert ons aan de pokkenepidemie uit 1951. Veel Tilburgers kennen dit verhaal. De stad ging wekenlang op slot, treinen sloegen ons station over, evenementen werden afgelast. Uit dankbaarheid dat de pokkendraak was verslagen werd een inzameling georganiseerd om een speciaal glas-in-loodraam te maken. De 38 meest betrokken zorgverleners kregen een klein paneeltje. Het markante raam hangt al bijna zeventig jaar in het paleis.

Glas in Loods via Berny

Initiatiefnemers

Dankraam Tilburg is een gezamenlijk initiatief van Stadsmuseum Tilburg, stadmaker Berny van de Donk, EELT Theatercollectief en Studio Web Presence. Voor dit project wordt samengewerkt met Fontys Hogeschool voor de Kunsten, ContourdeTwern en Omroep Tilburg. Dankraam Tilburg is mede mogelijk gemaakt door Boekenschop, het Prins Bernhard Cultuurfonds, stichting Kobra, Stichting Jacques de Leeuw, gemeente Tilburg en het Tivolifonds.

Het project maakt onderdeel uit van Palace To Be. Onder die titel organiseert Stadsmuseum Tilburg samen met vele andere partijen activiteiten in en rondom het Paleis.

Stadmaker, zelfstandig adviseur en Tilburgfan
Artistieke leiding en concept EELT Theatercollectief
Communicatiemedewerker Stadsmuseum Tilburg
013 Straatjes en Studio Web Presence

Sponsoren

A4-Gemeente-Tilburg-cmyk540
logo SMT
Boekenschop
logo tivolifonds
Logo Cobra smalller
Prins Bernhard Cultuurfonds - full color
Stichting Jacques de Leeuw logo
Scroll naar top